Presentatie

Presenteren is een heel krachtig instrument om je boodschap over te brengen. Je presenteert niet alleen voor collega’s en klanten of op een seminar of klantendag. Presenteren is communicatie. Tijdens een verkoopgesprek of als je uitvoerig over een hobby oreert tegenover vrienden presenteer je (jezelf) ook. Je kunt dit ook andersom redeneren: Als je dergelijke gesprekken goed kunt voeren, ben je even makkelijk in staat om een presentatie te geven. Hierbij steken echter drie hardnekkige stoorzenders de kop op:

  1. In de praktijk ben je nerveus om zodra je een presentatie moet geven, want je reptielenbrein ziet het geven van een presentatie als een serieuze dreiging;
  2. Een presentatie wordt (onbewust) als een soort formele bron van communicatie gezien, waarbij vergeten wordt dat het gaat om het overbrengen van een boodschap.;
  3. In de meest gevallen wordt PowerPoint of een variant daarvan ingezet om als basis te dienen voor de presentatie, terwijl PowerPoint een ondersteunend medium is.

Presenteren is het overbrengen van een idee. Een idee hoe je denkt over een specifiek onderwerp. Als je in staat bent een idee goed te communiceren, creëer je een (nieuw) beeld bij je publiek en nog beter: verbinding. Daarmee gaat het niet om het verkopen van productdetails, maar om verbinding te zoeken met je publiek te bij het overbrengen van je boodschap.

“If you can passionately talk about your hobby, you can present as well”

Bas Fellinger

Groepstraining

Persoonlijke training

Keynote spreker

Close Menu